Japanse witte koolpannenkoekjes met shiitakes

Oplettende lezers zullen gemerkt hebben dat er twee keer geen blog verschenen is. Dat was niet omdat ik op vakantie was, ik bivakkeerde in en om bed met de bof. Bovendien was er ook niet veel om nou eens lekker mee te gaan kokkelrellen, dus laten we het maar een nuttige pauze noemen. Die is nu voorbij. Het voorjaar trappelt en rammelt aan de deur, tijd om weer eens wat lekkers te gaan eten! Nou heb ik gezien dat er raapsteeltjes zijn. Volgende week heb ik daar een super lekker recept voor. Wie niet zo lang kan wachten: vorig seizoen heb ik ook al een recept voor pasta met raapstelen besproken, Eerst moet ik op de valreep van het winterseizoen nog een belofte inwisselen. De witte koolpannenkoekjes met shiitakes. 

Het oorspronkelijke recept staat in het boek Kooltje. Daar wordt gebruik gemaakt van spitskool, en dat is erg lekker. Maar omdat ik steeds witte kool in de kraam zag liggen dacht ik dat ik dat toch ook eens uit wilde proberen. En dat was geen slecht idee. Wel heb ik de kool eerst kort gestoomd, omdat witte kool harder is dan spitskool. Ook nu kun je overigens ook andere groenten gebruiken, varieer er op los zou ik zeggen.

Japanse witte koolpannenkoekjes met shiitakes voor 3 personen
Producten met een * zijn verkrijgbaar bij Texelse Kost

Nodig
250 gram witte kool* in flinterdunne reepjes
1 dunne prei* in dunne plakjes
100 gram shiitakes* in plakjes
4 eieren*
180 ml lauw water
(kokos-)olie om in te bakken
125 gram speltmeel
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel gemberpoeder (of verse gember)
1 theelepel kerrie
zout, witte peper en chilipeper naar smaak

Bereiden
Meng speltmeel, bakpoeder, mespunt zout, gemberpoeder, peper(s) en kerrie in een kom.
Voeg al roerend 180 ml lauw water toe en klop tot een glad beslag.
Dek af met folie of een deksel en zet het 30 minuten in de koelkast.
Snijd intussen de groenten. 
Stoom de witte kool 3 minuten.
Laat afkoelen.
Klop de eieren een voor een luchtig door het beslag.
Roer de kool en de prei erdoor.
Bak de shiitake kort. 
Bak tegelijkertijd kleine of grote pannenkoekjes van het koolmengsel (niet te dik!) goudbruin en gaar, 2-3 minuten per kant.  
Verdeel de shiitakes eroverheen.

Eet smakelijk!
Resi Kompier