Passiecake met winterwortel

In mijn vorige blog over walnoten had ik het al even over een heerlijke worteltaart, of liever nog: passiecake, waar veel walnoot in zit. En die cake is in mijn hoofd blijven zitten. Vandaar dat het blog dit keer gaat over het hoofdingrediënt ervan, de winterwortel.

Winterwortels vind je in allerlei kleuren: geel, wit, oranje, donkerrood... De eerste wortels kwamen via de VOC in de 17e eeuw vanuit Iran naar Nederland. De wortel werd net zo lang gekruist tot het de oranje kleur van het Huis van Oranje had. Pas daarna werd de winterwortel over de rest van Europa verspreid.

Als kind hoorde ik een grapje over een konijn dat bij de bakker komt en vraagt: ‘Bakker, hebt u ook worteltaart?’ ‘Nee’, zegt de bakker. ‘Jammer’, zegt het konijn en gaat weer weg. De volgende dag komt het konijn terug en vraagt: ‘Bakker, hebt u ook worteltaart?’ ‘Nee’, zegt de bakker. En weer zegt het konijn: ‘Jammer’ en vertrekt. Deze situatie herhaalt zich nog een paar dagen achter elkaar, tot de bakker besluit dan maar een worteltaart te maken voor het konijn. Dus als het konijn weer komt en vraagt: ‘Bakker, hebt u ook worteltaart?’ zegt de bakker trots: ‘Jazeker!’ Zegt het konijn: ‘Niet te vreten he?’ Ik kwam als kind niet meer bij van het lachen, hoe vaak ik het grapje ook hoorde. Toegegeven, ik had ook nog nooit worteltaart gegeten. Had het konijn mijn worteltaart maar geproefd, dan was het vervolgens elke dag twee keer een nieuwe komen halen. Zeker weten.

Passiecake
Producten met een * zijn verkrijgbaar bij Texelse Kost

Nodig
200 gram winterwortel*, geraspt
2 eieren*, gesplitst
75 gram gepelde walnoot*, gehakt
140 gram boter
140 gram mascarpone
140 gram bruine suiker 
2 theelepels citroen
1 theelepel citroensap voor de afwerking
1 eetlepel melk*
140 gram zelfrijzend bakmeel
driekwart theelepel bakpoeder
40 gram gemalen amandelen
40 gram poedersuiker
3 eetlepels halve walnoten*, ter versiering

Bereiden
Bekleed een cakevorm met bakpapier.
Roer de boter en de bruine suiker in een grote kom zacht en schuimig.
Roer de eierdooiers er een voor een doorheen.
Roer daarna twee theelepels citroensap en een lepel melk erdoor.
Zeef het bakmeel en het bakpoeder in een grote kom. Roer het meel door het botermengsel. 
Voeg de amandelen en de walnoten toe.
Sla de eiwitten stijf in een vetvrije kom.
Schep de eiwitten voorzichtig door het cakemengsel.
Roer de geraspte wortel er voorzichtig doorheen.
Schep het geheel in de cakevorm.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bak de cake in 45-50 minuten bruin. 
Leg er eventueel op het laatst wat aluminiumfolie op om verbranden te voorkomen.
Haal de cake uit de oven als hij gaar is (controleer met satestokje oid).
Stort hem na een paar minuten op een rooster en laat afkoelen.
Roer het citoensap en de poedersuiker door de mascarpone.
Bestrijk de afgekoelde cake ermee en verdeel de walnoothelften erover.

Eet smakelijk!
Resi Kompier