Onze Producenten
Op en bij de producten die bij Texelse Kost verkrijgbaar zijn vermelden we altijd de naam van de producent en van welk soort teelt het product afkomstig is. We onderscheiden drie manieren van telen:

  • Biologische (Skal-gecertificeerde) teelt (B) 
  • Onbespoten moestuin (M)
  • Gangbare teelt (G). De producten met een G zijn afkomstig van telers die zo min mogelijk chemische mest -en bestrijdingsmiddelen gebruiken.

Jaap Dros (M): Hallerweg 26, Den Burg
Onbespoten fruit, appels (vooral oude rassen), stoofperen, pruimen, hazelnoten, walnoten en vele soorten klein fruit.

Frank Gorter (M): Westerweg 16, Den Burg
Eieren van kippen op gewoon voer. Medicijn-vrij lamsvlees. Lammeren lopen hun hele leven en buiten in weiland met speciaal kruidenmelange en worden zo laat mogelijk geslacht.

Peter en Jeffrey Haker (G): Vliegwiel 25, Oudeschild
Slacht en verwerkt met name biologisch Galloway rundvlees (van de koeien uit de Slufter). Vleespaketten vanaf 5 kilo.slager (G) Vlees van Galloway runderen uit de duinen rond de Muy en de Slufter.

 Mirijam Hin (B): Hoornderweg 7, Den Burg.
 Biologische eieren en hanenvlees. Hanen en kippen
 hebben ruime binnen- en buitenverblijven, worden pas na  4 maanden geslacht (eigen slacht). Ei goed, Al goed!

Kees Keyser (M):  Molenbuurt 3, De Waal.
Allerlei (vooral) oude rassen appels, peren, pruimen.
Kleine kweker die alles met de hand doet, biodiversiteit staat hoog in het vaandel.
Leverancier van de befaamde flesjes appel- en perensap.

 Patrick Zegers (M): Julianastraat 14, Den Burg.
 Heel veel verschillende soorten groenten, aardbeien,zwarte bessen, rode bessen, frambozen, pompoen, en bovenal dahlia's in alle soorten, kleuren en maten.

Hannie van Blaaderen (M): (tel: 0222- 322979)
Levert allerlei soorten (moestuin) groenten, kruiden en eetbare bloemen. Ook boeketten zijn mogelijk. Maakt grappige en vooral lekkere dingen.
                Haar credo; Net even anders dan anders!  

 Frans Boersen (M): Kogerweg 151, Den Burg.
 Aardbeien (Florin), door wijze van telen oogst van vroeg in het voorjaar tot en met het najaar.

Henk van Wijk (M): Rozendijk 26, Den Burg.
Levert spinazie, allerlei tomaten, komkommer, bonen. Ganzenvlees sous-vide gegaard (is slow-coocking-proces) ook gerookt én sous-vide. Gerookte  duivenborst en soepen (vlees en soep wordt diepgevroren aangeleverd).

Willem (Parel) Roeper (G): Stoompoort 7-b,     Oudeschild
Soepen (seizoen), stoofvlees in pot, ganzenvlees in pot, groenten in pot, gerookte en vacuum verpakte vis (wildvang rond Texel) Jam zonder gebruik te maken van Van Gilze of Marmello, allerlei smaken ijs (zowel van koeienmelk als schapenmelk gemaakt) op bestelling.
                  

 Familie Boersen (M): Middelandseweg 4, Oudeschild (Zelfpluktuin) 
Maakt met behulp van Van Gilse geleisuiker speciaal, jams van vruchten (aardbeien).

Maarten Dijker (M): Hoornderweg 16-a Den Burg
Kweekt Shii take en oesterzwammen op ecologische wijze. Zijn product is niet gecertificeerd, daarom van moestuin kwaliteit. (Texelse paddenstoelenkwekerij) 

 Arco Eelman (Atisjokken Texel) (M): Zwinweg De Cocksdorp
Ooit begonnen om iets in de landbouw te doen dat niet groot is maar wel bijzonder! Dat is gelukt! Het zijn de artisjokken geworden. Arco werkt zoveel mogelijk biologisch maar is niet SKAL gecertificeerd. Dit is bijna onmogelijk met het klapzand dat we op Texel hebben.

Mascha en Dirk Boon (G): Vuurtorenweg 127 De Cocksdorp
Dirk levert de melk van rood bonte koeien die jaarrond in de weide lopen. Mascha maakt hier rauwmelkse kaas van die zonder toevoegingen zoals salpeter wordt gemaakt. Naast de 'naturel' smaak jong, belegen en oud levert ze ook nog 15 andere smaken. Zie de webshop voor de actuele smaak. De plastic coating die ze gebruikt is zeer makkelijk te verwijderen door de korst even wat warm en vochtig te maken.

Joke van der Sluis (M): Postweg 201 De Cocksdorp
Joke is altijd aan het experimenteren met smaken, combinaties en vooral het weglaten van suiker. Gebruikt geen fabrieks pectine. Levert diverse smaken suikerarme jam, siroop en saus. Soms ook ingelegde groenten en rabarbercompote. Alles zonder toevoegingen geteeld en gemaakt.

Tineke Jongeneel (M): Muyweg 49 De Cocksdorp
Tineke levert kombucha (zie de webshop voor de actuele smaak) en voor uitleg op de site van Tineke http://www.kombuchatexel.nl/ . Verder levert ze de eieren van kippen die vrij lopen en biologisch voer krijgen. Als het seizoen daar is ook boontjes, sterappeltjes, witlof en soms sappen van zwarte bes, aronia bes en vlierbes.

Wouter en Jelle Lap (G): Den Hoorn
Verbouwen Texels graan waar Texelse pasta van wordt gemaakt. De Pasta en meel is via de webshop te verkrijgen.

Marianne Verhagen (M): 
Beroemd om haar rozenbotteljam. Levert ook ander fruit en groenten.

Jan Bakker (B): 
Jan levert het hele jaar door diverse groenten, aardappelen etc. is SKAL gecertificceerd.

Erik Mus (M): 
Wilde ganzen, ambachtelijk gepekelde en gerookte ganzenborst, onbewerkte ganzenpoten.



Jan Lap (G):
Aardappelen en gangbare zaden zoals maanzaad, mosterdzaad, bruine bonen, kapucijners, citroenbonen, grauwe erwten, Roseval, Texelse muizen, Duinaardappelen.

Bonte Belevenis (M):
Cranberry chutney, andere lekkernijen en brood.

Novalishoeve (B):
diverse groenten en zuivel.

Klaas Lap (G):
Het hele jaar door diverse soorten aardappelen zoals Doré, Frieslander, Agria.

Rietha Lap (M):
Het hele jaar door groenten uit de moestuin, o.a. rabarber, bonen, wortels, bieten, etc.

Anne Hottentot (G):
Diverse smaken pesto met kaas van Wezenspyk en kruiden van Texel en kippenvlees.