Raapsteeltjes met couscous, appel en kikkererwten

In december, niet echt een raapsteeltjesmaand, hadden we bij Texelse Kost raapsteeltjes. In mijn eerdere blog met raapsteeltjes heb ik al beschreven wat raapsteeltjes precies zijn, en wat je er zoal mee kunt maken. Toen koos ik voor een raapsteeltjespesto. Die is echt de moeite van het proberen waard. Inmiddels hebben we ook een nieuwe maandmaaltijdtas in de kraam. Daarin vind je de ingrediënten voor een lekkere snelle raapsteeltjesstamppot. En als klap op de vuurpijl heb ik voor jullie vandaag nog een raapsteelrecept toegevoegd. Zeg dus niet: ‘Ik koop geen raapsteeltjes, want ik weet niet wat ik er mee moet doen’, want met deze recepten kun je even vooruit en haal je het voorjaar knapperend in huis.

Zelf had ik voor december denk ik ook nog nooit iets met raapsteeltjes gedaan, misschien zelfs wel nooit geproefd! Maar nu: kom maar op met die raapstelen! Wel even goed wassen voor gebruik. Want hoewel ze er schoon uitzien zit er heel fijn zand op de bladeren, en dat knarst net teveel tussen je tanden om lekker te zijn. En roerbak het niet te lang, mocht je besluiten dat je ze niet rauw wilt eten. Het slinks net zoals spinazie en andijvie, en net zo snel, en dat is eigenlijk jammer van de smaak en de frisheid. Het recept dat ik vandaag beschrijf komt van de site Lepeltje Liefde. 

Raapsteeltjes met couscous, appel en kikkererwten voor 2 personen
Producten met een * zijn verkrijgbaar bij Texelse Kost

Nodig
200 gram raapsteeltjes*, in vieren gehakt
1 friszure appel, in blokjes van 1,5x1,5
1 kleine rode ui*, gehalveerd en flinterdun gesneden
1 theelepel kurkuma
0,5 theelepel gemalen komijn
2 eetlepels citroen
125 gram couscous
350 gram gekookte kikkererwten (of uit blik, afgespoeld)
zout, zwarte peper en chilipeper naar smaak

Bereiden
Doe de couscous in een pan. Voeg kokend water toe, totdat het 0,5 cm boven de couscous staat.
Doe een deksel op de pan en zet weg. Laat garen. Voeg een klein beetje olie toe, maar de couscous rul. Zet weg.

Verhit een eetlepel olie in een wok en roerbak de appel tot het zacht wordt.
Voeg de kurkuma en de komijn toe en roer door.
Voeg de ui toe en wok even mee.
Als laatste voeg je de kikkererwten toe. 
Wok alles even tot het goed warm is. 
Roer de raapstelen en de couscous door het mengsel heen.
Voeg het citroensap toe en breng op smaak met zout en peper.
Laat de smaken kort intrekken.

Rooster in de tussentijd de pijnboompitten kort.
Bestrooi de raapsteelcouscous ermee.

Eet smakelijk!
Resi Kompier