Rozemarijn-tomatenjam 

Zoals vorige week beloofd gaat dit blog over rozemarijn. Niet alleen is rozemarijn een geweldige plant om in de tuin te hebben, je kunt er veel gerechten mee oppimpen. Ik gebruik het dan ook regelmatig.

Rozemarijn is een houtige, winterharde plant die oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Klein-Azië afkomstig is. De takken kunnen tot 1,5 meter lang worden en zitten vol naalden die aan de bovenkant groen en aan de onderkant grijs zijn. Het is een wat harsachtige plant. De plant bloeit met mooie blauwe (soms witte) bloemen van april tot juni. Rozemarijn (rosmarinus) betekent letterlijk Dauw der zee, waarschijnlijk omdat de plant van oorsprong vooral langs de kust bloeide. 

Aangezien de smaak nogal dominant is, kun je rozemarijn goed gebruiken bij wild en rood vlees. Daar schiet ik als vegetarier natuurlijk niets mee op. Maar ook fijngesneden bij gebakken aardappels (meebakken!) en in groente-ovenschotels, vooral in gerechten met aardse smaken, is rozemarijn heerlijk.

Dat rozemarijn ook in zoete gerechten past heb ik vorige week al laten zien, toen ik er rode ui, sjalot en rozemarijnchutney van maakte. Deze week maken we er jam van. Met tomaten. Tomaten? Jawel!

Rozemarijn-tomatenjam, bijgerecht
Producten met een * zijn verkrijgbaar bij Texelse Kost

Nodig (voor 1 jampotje)
500 gram stevige rode tomaten
ongeveer 125 gram rietsuiker
ongeveer 125 gram fijne suiker
sap van een halve citroen
3 takjes rozemarijn*, gerist en fijngesneden

Bereiden
Kruis de tomaten in en leg ze 2 minuten in kokend water.
Spoel ze koud af, ontvel ze en halveer ze.
Haal met een lepeltje (of met je vingers) de pitjes eruit.
Laat ze even ondersteboven uitlekken.
Snij de tomaten in reepjes, weeg ze en leg ze in een schaal.
Voeg de helft van het gewicht aan suiker toe, samen met het citroensap en de rozemarijn.
Voorzichtig mengen en een nacht afgedekt in de koelkast zetten.

Doe de tomaten met het sap over in een pan met dikke bodem.
Zet op vrij hoog vuur en laat 10 minuten koken.
Zet het vuur iets lager, laat nog eens 10-20 minuten koken, totdat het meeste vocht verdampt is.

Steriliseer in de tussentijd een jampotje in de oven (180 graden, 15 minuten).
Laat het potje afkoelen.
Vul het potje met de hete jam.
Laat afkoelen.
Bewaar na opening in de koelkast.

Eet smakelijk!
Resi Kompier