Van witte kool naar zuurkool

In de kelder heb ik een grote donkerbruine aardewerken zuurkoolpot met waterslot staat. De pot is al een tijd in onbruik, maar ik heb er jarenlang overheerlijke zuurkool in gemaakt. Soms hoorde je dan uit de bedstee, waar ik de pot bewaarde, geplop. Dan ontsnapte er lucht uit de pot, een teken dat het zuurkoolproces goed in werking was. Aan het eind van het winterseizoen, als de bodem van de pot in zicht kwam, was de zuurkool op zijn lekkerst. Helaas heb ik de laatste jaren niet meer de tijd genomen om zelf zuurkool te maken. Toen ik in het boek Kooltje (Bonnier & Kok) onderstaand recept tegenkwam, zag ik mijn kans schoon om een kleine voorraad zuurkool te maken. Precies genoeg om die mooie witte kool van Texelse Kost in te verwerken. Ik heb de kruiderij in het recept wat aangepast, maar dat kun je aanpassen zoals je zelf wilt, of de kruiden gewoon weglaten. Let op: het zout is een verplicht onderdeel! Als je de zuurkool nu maakt, dan kun je er met de kerstdagen nog van genieten.

Zuurkool 

Producten met een * zijn verkrijgbaar bij Texelse Kost

Nodig
1 witte kool*
30 gram ongeraffineerd zeezout
15 gram zout
1 eetlepel jeneverbessen
1 eetlepel mosterdzaad*
1 theelepel zwarte peperkorrels
2 gedroogde chilipepertjes

1 weckpot, gesteriliseerd (80 graden 20 minuten in de oven)

Bereiden
Maak pekelwater. Meng het zout met 1 liter gekookt water en laat afkoelen. 
Verhit de kruiden enkele minuten in een koekenpan.
Stamp ze fijn in een vijzel samen met 15 gram zout.
Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Bewaar ze. Verwijder ook de harde kern.
Snijd de kool in hele dunnen slierten.
Vul de weckpot met zuurkool: neem een handvol witte kool, stop ze in de weckpot. Strooi er wat kruidenmengsel overheen. Stamp aan met de vijzel. Herhaal dit tot de pot gevuld is.
Voeg pekelwater toe zodat de kool onder een laagje vocht komt te staan.
Dek de zuurkool af met de koolbladeren.
Vul een boterhamzakje met water. Knoop het dicht. Leg het op de koolbladeren. 
Laat 1 week op kamertemperatuur staan.
Sluit dan de pot af en zet in de koelkast. De zuurkool is nu klaar.

Eet smakelijk!
Resi Kompier