Winterrestjestaart

Soms is een blik in mijn koelkast al voldoende om te beslissen wat ik ga koken. Dan zwerven er allerlei restjes in rond die hoognodig moeten worden opgemaakt. Nu de kranten weer vol staan over de ongelofelijke hoeveelheden voedsel die we met ons allen weggooien is het vakkundig verwerken van de laatste restjes in mijn koelkast niet alleen een sport, maar eigenlijk ook een must. In ieder geval volgens mijn kompas.

In deze tijd van het jaar zijn de restjes vooral wortel- en knolgroenten: wortel, pastinaak, zoete aardappel, aardappel, knolselderij. Ik heb ze al eens eerder voor een blog verwerkt in een groenteschotel. Vandaag ga ik de groente roosteren en verwerken in een taart. 
Wat er verder nog in mijn koelkast ligt: prei, paprika, geitenfeta. 
En in de kelder ligt nog rode ui, en gedroogde peterselie. 
Genoeg voor een feestmaal.

Je kunt er natuurlijk nog iets groens of fris bij serveren. Bijvoorbeeld de stoofperen van vorige week. Of appelmoes van oude appeltjes. Zoete appeltjes. Ruccolasalade. Komkommer op zuur, tomatensalade. Of je houdt het simpel en eet het zo.

Met dank aan Bep.

Winterrestjestaart voor 2-4 personen
Producten met een * zijn verkrijgbaar bij Texelse Kost

Nodig
1 pastinaak* in blokjes
0,5 knolselderij in blokjes
1 rode ui* gesnipperd
4 tenen knoflook
0,5 rode paprika
handje gedroogde peterselie en/of handje fijngesneden rozemarijn
geraspte kaas(korstjes) en/of geitenfeta, verbrokkeld
2 eieren*
200 ml yoghurt* of kwark*
taartbodem (kant en klaar of met bladerdeeg of filodeeg).

en verder naar wens: wintelwortel* in blokjes; zoete aardappel in blokjes, prei in stukken

Bereiden
Snij de groente en leg het op een bakblik. 
Hussel er wat olie doorheen.
Verwarm de oven voor op 200˚C.
Rooster de groente 20 minuten hoog in de oven. 
Halverwege even doorroeren.

Beleg in de tussentijd een taartvorm (26 cm) met de taartbodem.

Klop de eieren door de yoghurt/kwark. Voeg zout en peper en gedroogde peterselie en/of rozemarijn toe. Meng ook de kaas en de feta erdoor.

Haal de groente uit de oven en laat een beetje afkoelen. 
Laat de oven aanstaan.
Stort de groente in de taartvorm.
Verdeel het mengsel er overheen.
Zet terug in de oven.
Bak de taart 30 minuten (of zolang de bodem nodig heeft volgens de verpakking).

Eet smakelijk!
Resi Kompier