Raapsteeltjes

Raapsteeltjes (bladmoes) zijn dunne blaadjes op lange stelen, ze lijken wat op rucola, maar zijn wat groter en lichter van kleur en hebben een licht pittige smaak. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen en bijzonder weinig calorieën. Raapsteeltjes zijn de jonge bladeren en bladstelen van bepaalde koolsoorten. Een beetje gek dus om ze in december op je bord aan te treffen, maar wel lekker. 

Het is een makkelijk te bereiden groente. Van een bosje raapsteeltjes kun je makkelijk met zijn tweeën eten. Gewoon de wortels eraf knippen, heel goed wassen en dan kun je er alle kanten mee op. Stamppot, soep, wokken, koken, stomen, rauw in een salade, ik heb er zelfs pesto van gemaakt. Echt een groente om eens te proberen!

Raapsteeltjes, raapsteeltjespesto, kerstomaatjes en spaghetti voor twee personen
Producten met een * zijn verkrijgbaar bij Texelse Kost

Nodig
100 gram kerstomaatjes, gehalveerd
1 bosje raapsteeltjes*
1 flinke hand walnoten*
rasp van een kwart citroen
spaghetti voor 2 personen
1 ui*, fijngesnipperd
1 theelepel sambal (naar smaak)
2 theelepels rozemarijn
olie
zout en peper
1 teen knoflook
25 gram Parmezaanse kaas

Bereiden
Leg de gehalveerde kerstomaatjes in een ovenschaal met de platte kant naar boven.
Bestrooi met zout en peper en wat rozemarijn.
Zet 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. 
Was de raapsteeltjes goed. Snijd de wortels eraf. Zet ze op met een beetje water en wat zout.
Laat 2 minuten koken. Giet af, spoel af met koud water en laat uitlekken.
Kook de spaghetti volgens de aanwijzing op de verpakking.
Doe ondertussen twee derde van de raapsteeltjes in een blender, samen met de knoflook, een kwart van de ui, de Parmezaanse kaas, een beetje olie, en de walnoten. Mix tot het een vrij gladde massa is.
Bak de rest van de ui glazig en roer er de sambal door.
Giet de spaghetti af. Roer de raapsteelpesto erdoor. 
Snij de overige raapsteeltjes in stukken. Doe de geraspte citroenschil en het uienmengsel erbij.
Leg de spaghetti met de raapsteelpesto op de borden. Doe het raapsteel-citroen-uienmengsel erop.Verdeel de warme kerstomaatjes erover.

Eet smakelijk!
Resi Kompier