Borsjt - rode bietensoep

Vanaf nu zetten we bij Texelse Kost elke maand een ander groentepakket in het zonnetje. Dat pakket kun je vinden in de kraam van Texelse Kost aan de weg bij de Scholleboe. In het pakket zitten zo veel mogelijk groenten die je nodig hebt om het recept te maken. Voor een prikkie! Plus een lijst met wat je nodig hebt en de bereiding. Zoals je gewend bent bij dit blog.


Zo aan het eind van het winterseizoen is de keuze aan groenten natuurlijk redelijk beperkt. Snuffelend in de groentekratten leek er vooral een keur aan aardgroente te zijn: wortel, pastinaak, biet, aardappel. Daarom heb ik gekozen voor een vegetarische variant van borsjt, een dikke bietensoep waaraan je eigenlijk van alles toe kunt voegen. Zonder vlees dus, maar dat kun je zelf altijd toevoegen.

Borsjt wordt vooral gegeten in Slavische landen en komt volgens Wikipedia uit de Oekraïne. Je kunt borsjt koud of warm eten. Russen voegen er geprakte eieren aan toe. Misschien dat ik dat maar eens met dit recept ga uitproberen. En bovenop hoort een toef kwark, zure room of dikke yoghurt. Met een plukje dille of peterselie. Kortom, experimenteren maar!

Nodig
1 rode ui*
1 winterwortel* en/of 1 kleine pastinaak* en/of een stuk knolselderij
1-2 kleine preien*
1 grote (zoete) aardappel*
250 gram rauwe bieten*
4 eetlepels zure room, kwark* of yoghurt*
2 takjes tijm
2 takjes rozemarijn*
1 laurierblad
1 teentje knoflook
1 liter groentebouillon
1 eetlepel azijn
2 eetlepels olie
plus wat je in je koelkast vindt: bijvoorbeeld bleekselderij, witte of groene kool, ...

Bereiden
Snij de ui in fijne halve ringen, rasp de wortel, en fruit ze in de olie. 
Pers de knoflook uit en voeg toe. 
Snij de prei in dunne ringen en voeg toe, samen met de bouillon en de kruiden (tijm, rozemarijn, laurier). Ook extra groente uit de koelkast nu snijden en toevoegen.
Schil en rasp de aardappel. Voeg toe aan de soep samen met zout, peper en azijn. Laat alles 10 minuten koken.
Schil en rasp de bieten. Doe bij de soep en laat 5-10 minuten koken. 
Pureer de soep een beetje, maar zorg dat er voldoende structuur en groente behouden blijft.
Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat chilipeper.
Verdeel de soep over de soepkommen en voeg een eetlepel kwark toe. 

Eet smakelijk!
Resi Kompier