Chutney van rode ui, sjalot en rozemarijn 

Ik heb al eerder in een blog aandacht besteed aan uien. Dat resulteerde in een heerlijke uienjam. Ik ben benieuwd of er ook Texelse Kosters zijn die de jam gemaakt hebben. En wat die ervan vonden.

Omdat het nu qua groente een beetje pruimentijd is - ik had nog plannen voor flespompoen, zeekool en andere zilte zaken, maar de voorraad is op - dacht ik: ‘Ik doe de uien eens in de reprise.’ Dat zit zo. Eigenlijk was ik op zoek naar bijzondere gerechten met rozemarijn. Daarbij vond ik er twee waaruit ik niet kon kiezen. Tot ik de volgende oplossing bedacht. Deze week rode uien, sjalotten en rozemarijn, en volgende week ... nee, dat verklap ik nog niet. Maar in ieder geval rozemarijn.

Rode uien zijn zoeter en milder van smaak dan gele en witte uien. Ze hebben een hele dunne, bijna paarse schil. Gesneden is de ui heel decoratief, rood met een vleugje wit, en daardoor goed bruikbaar in salades. In het recept dat ik heb gemaakt voor jullie combineer ik de zoete smaak van rode ui met de wat scherpere smaak van sjalotten. Maar je kunt ook alleen rode ui nemen, of gele, het is maar van welke uiensoort je houdt. De chutney hieronder is heerlijk bij blauwe kaasjes, toast, geitenkaas, wild, kip, noem maar op.

Rode ui, sjalot en rozemarijnchutney, bijgerecht
Producten met een * zijn verkrijgbaar bij Texelse Kost

Nodig

250 gram rode uien*, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
250 gram sjalotten, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
4-5 takjes rozemarijn*, naalden gerist en fijngesneden
2 eetlepels basterdsuiker
3 eetlepels balsamico
150 ml rode wijn
scheutje olijfolie

Bereiden
Verwarm de olie in een dikke pan op matig vuur.
Voeg de rode ui, de sjalotten en de rozemarijn toe.
Bak onder af en toe roeren glazig en zacht in 20 minuten (niet bruin!).
Voeg de wijn, balsamico en basterdsuiker toe. 
Verwarm en laat nog eens 15-20 minuten sudderen. 
Als het te droog wordt een klein beetje water toevoegen.
Controleer de smaak, voeg eventueel suiker of balsamico toe.

Steriliseer in de tussentijd twee jampotjes in de oven (180 graden, 15 minuten).
Laat de potjes afkoelen.
Vul de potjes met de hete chutney.
Bewaar na opening in de koelkast.

Eet smakelijk!
Resi Kompier