IJskruidsalade

IJskruid is een vrij helgroen plantje met een heerlijke knapperige licht zure en zoute bite. Zijn naam dankt hij aan de glinsterende doorschijnende blaasjes die op de stengel en de bladeren zitten, als ijskristallen op een grassprietje. Wanneer de zon op de bladeren schijnt is dat een prachtig gezicht. 

IJskruid komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Afrika en de Kaapregio, maar wordt tegenwoordig ook op andere plekken gevonden, zoals in Europa rond het Middellandse Zeegebied. En dus op ons eigen Texel. Om ijskruid te kweken moet de temperatuur voortdurend boven de 20 graden Celcius liggen, het is dus een plantje dat wel een klein beetje druk op onze ecologische voetstap uitoefent. Gelukkig hoeven ze dan weer niet ver te reizen om op jouw bord terecht te komen!

Volgens de site van Marcfoods, de producent van het Texelse ijskruid, kun je het eten als spinazie of postelein, maar vooral verwerken in soepen en salades. Dat laatste heb ik gedaan en ik moet toegeven, het was reuze lekker. Het recept komt van Bep Broere, waarvoor dank. Met de ingredienten kun je eindeloos varieren, zodat het een salade wordt naar je eigen smaak. IJskruid is qua smaak eigenlijk wel met zo’n beetje alles te combineren.

IJskruidsalade voor twee personen, voorgerecht

Producten met een * zijn verkrijgbaar bij Texelse Kost

Nodig
100-200 gram ijskruid*
handje zwarte olijven
geitenfeta, egmonder bolletje of andere witte kaas
sinaasappel en mandarijn in plakjes
citroensap of appelazijn
olijfolie
honing en/of mosterd
zout en peper

Bereiden
Verdeel het ijskruid over twee bordjes.
Leg er de plakjes sinaasappel en mandarijn in het rond overheen.
Maak de witte kaas klein en verdeel deze over de borden.
Doe hetzelfde met de olijven.
Maak een dressing van het citroensap (of de appelazijn), de olijfolie, een beetje honing en/of mosterd, zout en peper. Verhouding naar eigen smaak.
Besprenkel de salade ermee en dien op.

Eet smakelijk!
Resi Kompier