Quiche met appel, ui en maanzaad

Er is niet zo veel vers te halen in de kraam van Texelse Kost. Maar gedroogde en bereide producten des te meer. Deze week zet ik maanzaad in het zonnetje. Want waarom zou je dat nou kopen?

Maanzaad of blauw maanzaad is het zaad van een papaver. Specifieker: van de slaapbol, de Papaver Somniferum. De slaapbol is een doosvrucht, net zoals de klaproos. In de vrucht zitten de zaadjes. Voor het telen van blauwmaanzaad worden rassen gebruikt met een laag gehalte aan opiaten. In maanzaad zitten veel mineralen, zoals mangaan, koper, calcium, magnesium, ijzer, fosfor en zink. Daarnaast bevat het vitaminen als B1, B5, foliumzuur (B11), B2, B3, B6 en E. Waarin een klein zaadje groot kan zijn!

Ik doe eigenlijk nooit iets met maanzaad. De vervelende eigenschap is namelijk dat het zo tussen mijn tanden blijft zitten. Bovendien zijn er niet zo veel recepten waar maanzaad inzit. Dacht ik. Zoekend op internet tref ik vooral brood aan met maanzaad, en zoetigheden zoals citroencake of muffins met maanzaad. Ik zocht echter iets anders, iets hartigs. En dat viel niet mee. MAAR, uiteindelijk vond ik een heerlijke quiche. We hebben er twee dagen van gegeten. Achter elkaar. Want het was echt heel lekker: quiche met appel, ui en maanzaad.

In het recept gaat men er vanuit dat je de bodem zelf maakt. Daar ben ik niet aan begonnen, want ik ben gek op bladerdeeg. Dat is dus mijn keuze geworden. Maar filo- of hartige taartdeeg is vast ook heel lekker en zelf een bodem maken mag uiteraard ook. Tevens gebruikt het recept veel zure room (200 gram) en slagroom (100 gram). Dan vind ik het al gauw te zwaar worden, zeker in combinatie met de blauwe kaas. Ik heb daarom gekozen voor (magere) kwark.
Het snijwerk valt mee, vooral als je beschikt over een handige keukenmachine!
Kortom: ik heb het recept grondig verbouwd naar eigen behoefte. Ik ga er vanuit dat jullie dat ook doen.

Quiche met appel, ui en maanzaad
Producten met een * zijn verkrijgbaar bij Texelse Kost

Nodig
750 gram uien*, gepeld, in vieren gedeeld en in hele dunne ringen
1,5 eetlepel boter
400 gram appels*, geschild, in vieren en in hele dunne plakjes
100 gram blauwe schimmelkaas (bv danish blue), verbrokkeld
2 eetlepels maanzaad* plus 0,5-1 eetlepel ter decoratie
1 eetlepel (verse) tijm* plus wat extra ter decoratie
300 gram (magere) kwark*
3 eieren*
1 eetlepel tarwemeel* of tarwebloem*
zout
zwarte peper
chillipeper of chillivlokken
7 vellen bladerdeeg

Bereiden
Laat de vellen bladerdeeg ontdooien.
Laat de uien op laag vuur 20 minuten stoven in de boter. Af en toe roeren.
Verhit de oven voor op 200 graden.
Kruid de uien met zout, peper en chillipeper naar smaak.
Meng de appel, het maanzaad, de tijm en de kaas door de uien.
Vet een bakblik van 28 cm doorsnede in. Bekleed het met het bladerdeeg.
Klop de eieren en de kwark door elkaar.
Doe de helft van het uienmengsel in de taartvorm. Schenk de helft van het eiermengsel erover.
Herhaal dit nog een keer.
Strooi wat maanzaad en wat tijm over de taart.
Zet de taart in de oven en laat 35-40 minuten bakken.
Haal de taart uit de oven als de bovenkant mooi bruin is en het bladerdeeg knapperig.
Serveer met komkommer of groene sla.

Eet smakelijk!
Resi Kompier